Informujemy, iż ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz do celów statystycznych i analizy ruchu. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, to będą one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies.

GomarGomar

Wytwórnia szkła technicznego i laboratoryjnego

Wskaźniki do użytku domowego

Oficjalnym dystrybutorem wskaźników do użytku domowego jest firmę Ares R.E. Wawrowscy Sp. Jawna.

Link do sklepu inetrnetowego dla naszych produktów: 

http://www.winohobby.biz/pl/c/Wskazniki-GOMAR/420

 

WSKAŹNIK DO ALKOHOLU

Wskaźnik do alkoholu przeznaczony jest to pomiaru ułamkowego % objętościowego wodnych roztworów alkoholu. Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie % alkoholu uzyskujemy przy odczycie dolnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”).

Zakresy pomiaru %

Działka elementarna %

0÷100

0÷40 – 5

40÷100 - 2 

 

Zakresy pomiaru %

Działka elementarna %

0÷35

 

0,5

 

30÷70

70÷100

 

Zakresy pomiaru %

Działka elementarna %

0÷100

0÷40 - 5

40÷100 - 1

 

Wskaźnik do cukru 0-33 Blg

 

WSKAŹNIK DO CUKRU

Wskaźnik do cukru przeznaczony jest do pomiaru stężenia wagowego wodnych roztworów sacharozy. Skala wyrażona jest w stopniach Balinga (°Blg).Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)

Zakresy pomiaru °Blg

Działka elementarna °Blg

-5÷35

1

 

 

WSKAŹNIK UNIWERSALNY

Wskaźnik uniwersalny przeznaczony jest do pomiaru trzech wartości:

1.Gęstości względnej - 986÷1140 kg/m3

2.Stężenia wagowego wodnego roztworu sacharozy - -4÷32 °Blg

3.Potencjalnego stężenia alkoholu - -2÷19 % vol

Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)

Zakresy pomiaru

Działka elementarna 

986÷1140 kg/m3

-5÷35 °Blg

-2÷19 %vol

2 kg/m3

1 °Blg

0,5 %vol

 

 

WSKAŹNIK DO SOLI

Wskaźnik do soli przeznaczony jest do pomiaru stężenia procentowego NaCl (soli kuchennej). Posiada cztery kolorowe zakresy skal:

zieloną - warzywa (grzyby)

niebieską - ryby

czerwoną - mięso

żółtą - sery

Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)

Zakresy pomiaru %

Działka elementarna %

0÷26

1

 

 

 

WSKAŹNIK DO SOLANKI OGÓRKOWEJ

Wskaźnik do solanki ogórkowej przeznaczony jest do pomiaru stężenia zawartości soli. Zastosowana skala określa zawartość procentową soli 0-5 % wag oraz zawartość soli w wodzie 0-50 g/l.  Posiada dwie kolorowe zakresy skal:

jasnozielona - ogórki małosolne

ciemnozielona - ogórki kiszone

Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)

Zakresy pomiaru 

Działka elementarna 

0÷5 %

0-50 g/l

0,2 %

5 g/l

 

 

Wskaźnik do wina

 

 

WSKAŹNIK DO WINA

Wskaźnik do wina posiada trzy skale. Lewa dolna służy do nastawu win na planowaną moc wina (ilość cukru dodana do moszczu). Na skali uwzględniono 2% niecukrów zawartych w moszczu. Skala 0-30 pokazuje przebieg fermentacji zmiany cukru na alkohol, jak również ilość cukru zawartego w moszczu przed dosładzaniem. Skala lewa górna służy do odczytu zawartości alkoholu w winie po fermentacji.

 

 

 

Wskaźniki przeznaczone są do użytku domowego.

Wskaźniki nie podlegają legalizacji, świadectwu legalizacji i świadectwu wzorcowania.