Informujemy, iż ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz do celów statystycznych i analizy ruchu. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, to będą one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies.

GomarGomar

Wytwórnia szkła technicznego i laboratoryjnego

Cukromierze

CUKROMIERZE - SACHAROMETRY

Cukromierze (sacharymetry) przeznaczone są do pomiaru stężenia wagowego wodnych roztworów sacharozy, wyrażonym w % masy. Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 6°C, 20°C, 70°C  i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)

Skala podstawowa

Zakresy pomiaru

 % mas

Działka elementarna % mas

Temperatura odniesienia

 6°C 

20°C

70°C

0÷5

0,1

 

X

 

5÷10

X

10÷15

X

15÷20

X

20÷25

X

25÷30

X

 

Zakresy pomiaru

 % uł.mas

Działka elementarna % uł.mas

Temperatura odniesienia

 6°C 

20°C

70°C

0÷10

0,1

 

X

 

10÷20

X

20÷30

X

30÷40

X

0÷15

X

15÷30

X

30÷45

X

 

Zakresy pomiaru

 % mas

Działka elementarna % mas

Temperatura odniesienia

6°C

20°C

70°C

0÷5

0,5

 

X

 

0÷30

X

10÷25

X

X

20÷45

X

X

45÷70

X

X

 

Pozostałe zakresy na zamówienie.

 

Cukromierz 0-15 co 0,1 przy 6 st.C
Cukromierz do kadzi
Cukromierz 0-15 co 0,1 przy 6 st.C

CUKROMIERZE do kadzi - SACHAROMETRY do kadzi

Cukromierze do kadzi (sacharymetry do kadzi) przeznaczone są do pomiaru stężenia wagowego wodnych roztworów sacharozy w kadziach, wyrażonym w % masy. Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 6°C lub 20°C  i w zakresie podziałki areometrycznej. Cukromierze produkowane są w trzech długościach około 48cm i 58 cm. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)

 

Zakresy pomiaru

 % mas

Działka elementarna % mas

Temperatura odniesienia

6°C

20°C

0÷15

0,1

X

X

0÷10  0,1  X X
10÷20  0,1  X X
20÷30  0,1    X

 

 

 

CUKROMIERZE wg Ballinga – SACHAROMETRY wg Ballinga

Cukromierze wg Ballinga (sacharymetry wg Ballinga) przeznaczone są do pomiaru stężenia wagowego wodnych roztworów sacharozy, wyrażonym w stopniach Ballinga [°Blg]. Odczyt powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia 20°C i w zakresie podziałki areometrycznej. Prawidłowe odczytanie stężenia roztworu uzyskujemy przy odczycie górnym (zobacz w „Pomocne informacje – Odczyt górny a odczyt dolny”)

 

Zakresy pomiaru

  °Blg

Działka elementarna °Blg

0÷5

0,1

5÷10

10÷15

15÷20

20÷25

25÷30

 

Zakresy pomiaru

  °Blg

Działka elementarna °Blg

0÷10

0,1

10÷20

20÷30

30÷40

0÷15

15÷30

30÷45

 

Zakresy pomiaru

  °Blg

Działka elementarna °Blg

0÷30

0,5

20÷45

 

Pozostałe zakresy na zamówienie.

 

 

 

Cukromierze nie podlegają legalizacji!

Na życzenie użytkownika można uzyskać świadectwo wzorcowania!